Mielipide kaurisjahti

Kauriin metsästys

Joutsijärven Metsästäjät ry päätti aloittaa kaurisjahdin syksyllä 2018 yhteispyyntinä. Tämä on ihmeellinen, väärä ja perustelematon päätös.


Kukaan ei vielä tiedä mikä meidän seuran alueen kauriskanta on tällä hetkellä, ennen kuin eläimet kokoontuvat talviruokintapaikoille. Niitä voi olla vain 2-3 tai niin kuin oli viime talvena 8-9. Vaikka laumassa olisi jo 10 yksilöä, niin näin pieni populaatio ei kestä vielä minkäänlaista verotusta. 

 

Kesällä kiima-ajan lähestyessä lauman vanha pukki ajaa nuoret pukit muualle. Sen vuoksi metsästyslakiin on otettu mukaan nk. pukkijahti 16.5. - 15.6. väliseksi ajaksi. Silloin poistetaan nuoria pukkeja kyttäysjahtina ja siis ainoastaan KYTTÄYSJAHTINA. Kyttäysjahti on ainoa tapa kontrolloida, että oikeat eläimet tulevat ammutuksi.

 

Seuramme alueella voidaan myös nuoria pukkeja pukkijahdin aikana kesän alussa poistaa, jos elukat saadaan vielä tulemaan ruokintapaikalle ja jos niitä yleensäkään on laumassa. Yleisenä ajojahtina tapahtuva kaurisjahti ei tätä nuorten pukkien poistamista mahdollista.

 

Ajopyynnissä tapahtuvassa metsästyksessä kokeneenkin metsästäjän on täysin mahdoton erottaa eläinten sukupuoli ja ikä. Varsinkin kun suurin osa seuran metsästäjistä ei ole koskaan kaurista elävänä metsässä edes nähnyt, on virheiden mahdollisuus erittäin suuri. Kun tiedetään vielä seuran jäsenten liipasinherkkyys, tuntuu kauriin ajopyynti pöyristyttävältä.

 

Kesäkokouksessa johtokunnan esityksestä päätettiin metsästää kauriita ajojahtina haulikoilla silloin, kun on tauko hirvijahdista. Kaurisjahtia perusteltiin yhteishengen nostamisella. Tällainen älyllinen epärehellisyys on hurskastelua. Seuramme alueella tapahtuva kauriin metsästyksen salliminen on verrattavissa ainoastaan trofeemetsästykseen, joka ei kuulu ollenkaan suomalaiseen metsästyskulttuuriin. Halutaan mahdollisen kaadon onnistuessa mainesana valokuvan kera uuden riistaeläinlajin ampumisesta. Muuta motiivia on vaikeata löytää.

 

Jos seuran yhteishenkeä halutaan metsästyksellä nostaa, niin miksi ei järjestetä yhteistä jänisjahtia?  Kun porukkaa ei tule kuin pieni osa edes talkoisiin tai peijaisia järjestämään, joissa olisi hyöty ja yhteisen tekemisen ilo ja huvi samalla kertaa, niin mikä yhteishengen herättäjä kauriin ampuminen voisi olla? Vaikea ymmärtää.

 

Metsästyksen sallimista perusteltiin myös tasa-arvolla. Mitä tasa-arvoa on se, että Jaakko Ojaniemi on neljän vuoden ajan ruokkinut eläimiä joka ainoa päivä ja omalla kustannuksella (noin 600 - 700 €/vuosi)   ja sitten näiden eläinten metsästys annetaan henkilöille, jotka eivät ole millään muotoa osallistuneet seuran toimintaan, eivät riistanhoitoon tai eivät talkoisiin eikä mihinkään muuhunkaan rakentavaan tekemiseen, eivät edes maksaneet aina jäsenmaksujaan. Jos emme Jouni Kilpimaan kanssa olisi usean vuoden ajan kauriita ruokkineet, ei alueellamme olisi yhtään ainoata kaurista.

 

Kaurisjahti voitaisiin hoitaa siten, että se ensinnäkin olisi silloin pukkijahdin aikaan alkukesällä kyttäysjahtina, jolloin muutakaan riistaa ei voida metsästää ja sitten olisi vaikka arvottu talkoissa käyneistä henkilöistä ne, jotka saisivat jossain rakennetussa kyttäyskopista ampua ne nuoret pukit pois. Näin olisi tasa-arvoa toteutettu niille, jotka ovat seuran toimintaan aktiivisesti osallistuneet ja ansainneet.

 

Olen ollut kaurisjahdissa useita kertoja asuessani seudulla, jossa kauris- ja peurakanta on vahva käsittäen useita laumoja, ja olen ampunut useita kauriita ja yhden peurankin. Jahtia suoritettiin päivisin ajojahtina koirilla tai ajoporukalla ja iltaisin kyttäämällä. Olen metsästänyt ja ampunut kauriita myös ulkomailla. Minulla itselläni ei siis ole tarvetta kauriin metsästykseen enkä ole ollut vaatimassa, että minun pitäisi nyt saada ampua se kauris. Tulevaan kauriin yhteisjahtiin en osallistu, joten väite kaurisjahdin yhteishengen parantamisesta ei pidä paikkaansa.

 Jaakko Ojaniemi 26.8.2018

Comments